
När man idag hör ordet visselblåsare, som kommer från det engelska ordet whistleblower, tänker man kanske framförallt på Edward Snowden och andra avslöjanden som skett i modern tid. Kanske tänker de flesta också på USA, och de hemligheter som landets regering har hållit från sina medborgare. Men det var inte länge sedan ett avslöjande av lika stor eller större magnitud gjordes av tre visselblåsare i Sverige, nämligen Håkan Isacson, Peter Bratt och Jan Guillou.
Håkan Isacson var en före detta anställd på IB. Exakt vad namnet IB syftar på vet man inte – sannolikt ”Informationsbyrån” eller ”Inhämtning Birger” efter byråns dåvarande chef, Birger Elmér. Isacson skulle bli känd för svenska folket då han agerade som visselblåsare och källa åt två svenska journalister, Peter Bratt och Jan Guillou. De två senare skrev efter Isacsons berättelser en artikel i tidningen Folket i Bild/Kulturfront, där de avslöjade att det fanns en underrättelseorganisation i Sverige, som ingen tidigare känt till. De avslöjade också att inte ens Sveriges riksdag visste om att denna byrå existerade, och att byrån hade spioner utomlands och samarbetade med den israeliska säkerhetstjänsten Shin Beth och med CIA. Dessutom avslöjade de att IB hade åsiktsregistrerat vänstersympatisörer i Sverige, och kartlagt deras relationer med främmande makt, och att IB hade gjort inbrott på Egyptens ambassad i Stockholm.
Inledningsvis förnekade den dåvarande försvarsministern Sven Andersson de tre sistnämnda avslöjandena, men fick så småningom erkänna att allt stämde. Efter detta anhölls Håkan Isacson, Peter Bratt, Jan Guillou och fotografen Ove Holmqvist av Säpo, den 22 oktober 1973. Alla förutom Holmqvist dömdes sedan den 4 januari 1974 till ett års fängelse, Bratt och Guillou för spioneri, och Isacson för spioneri och medhjälp till spioneri.
Förutom fängelsestraffet för visselblåsarna hade avslöjandet också en annan effekt, nämligen att IB integrerades i försvarsstaben, och blev en officiell del av densamma. Detta efter att man 1974 tillsatte en underrättelseutredning.
Om du också är en grävande journalist, som väntar på ditt första stora avslöjande, kan det antagligen vara svårt att få vardagen att gå ihop ekonomiskt. En lösning kan vara att ansöka om ett lån på Advisa, så att du har så du klarar dig fram till ditt genombrott, och kan koncentrera dig på journalistiken.